Sådan har digitalisering påvirket ure

Ure har ændret sig meget siden man opfandt det mekaniske ur. Man mener at kunne spore det mekaniske ur helt tilbage til Italien 1250, hvor det primært var kirkerne, der brugte ure for at kunne holde styr på, hvornår man skulle bede.

I dag tænker man dog på ure som værende allemands eje og de bliver ikke længere begrænsede til kun at blive brugt til, at holde styr på tiden. Nej, digitaliseringen har helt sikkert haft effekt på udviklingen af ure, men hvordan helt præcist? Det bliver der kigget mere på i denne artikel.

Fra praktisk til dekorativt

Ure er som sagt blevet opfundet til et yderst praktisk formål og har ikke været lige så let tilgængelige som de er i dag. Der gik nemlig noget tid før man opfandt lommeure og senere armbåndsure – sidstnævnte blev faktisk først opfundet i 1900-tallet.

Nu til dags findes der mange flere muligheder for, at holde øje med klokken og armbåndsure er derfor gået hen og blevet en mere dekorativ genstand, fordi man kan tjekke klokken andre steder. Det har for eksempel resulteret i, at man laver masser af sjove og flotte urskiver som for eksempel tegneseriekarakterer, blomster og endda roulette-skiver og andre spillemaskiner.

Desuden har digitaliseringen resulteret i, at man har opfundet smartwatches, hvor man helt selv kan bestemme, hvordan “urskiven” skal se ud idet det er muligt, at vælge billeder man selv har taget som sin baggrund.

Digitaliseringen af ure

Efter det mekaniske ur opfandt man de elektroniske ure, som fungerede ved at placere en kvartskrystal i et svagt elektrisk felt, således at den kunne svinge 32.768 gange i sekundet – disse svingninger blev omsat til én impuls per sekund og gjorde det muligt, at vise klokken med digitale tal.

Men nu er digitale ure blevet til mere end bare digitale tal – nu er de nemlig smartwatches. De er blevet så meget mere end bare ure og er endda blevet en så stor del af mange menneskers hverdag, at folk har svært ved at leve uden dem. Det er blandt andet fordi de kan hjælpe med at tracke mange af de ting, folk godt kan lide at holde styr på nu om dage – det gælder især antal af skridt, træninger, beskeder, menstruationscyklusser, og så videre.

Derudover findes der et utal af smartwatches at vælge imellem, hvilket vil sige at der højst sandsynligt er et man kan lide både hvad angår stil, pris og evne. For et smartwatch er nemlig ikke bare et smartwatch.

Hvordan adskiller smartwatches sig fra hinanden?

Hvis man har haft overvejet at købe et smartwatch, og har søgt en smule på hvilket et det skulle være, er man muligvis stødt ind i termet “golfure”. De er essentielt smartwatches, og har derfor de samme funktioner som for eksempel et Apple Watch, men de er specialdesignede til sport, især golf.

Et golfur kan altså hjælpe golfspillere med at forbedre deres spil, fordi de har funktioner som greenview, diverse sensorer som kan måle køllens sving, skudkraft osv., og så har de digitale scorekort, så man slipper for at gå rundt med et stykke papir.

Men der er dog forskel på golfure og det er derfor vigtigt at undersøge, hvilke funktioner man har brug for før man beslutter sig for, hvilket ur man vil købe da det ellers kan blive unødigt dyrt. Men det gør sig gældende uanset, hvilket smartwatch man køber.

Det bedste af begge verdener

Uanset hvad ens urbehov er, er der ingen der siger at man skal vælge mellem almindelige ure og smartwatches. Man kan have en, eller flere, af hver og simpelthen gå med det man har lyst til dag til dag. Hvis man for eksempel dyrker sport kan man drage fordel af smartwatchet, men det er ikke sikkert, at det er det ur man har lyst til, at have på om aftenen når man tager ud og spiser.

Heldigvis kan man helt selv vælge nu til dags, hvor mulighederne er mange.